تحلیل موانع زنجیره عرضه زعفران در معیشت روستاییان شهرستان قاینات؛ کاربرد تکنیک تحلیل خاکستری (GRA)

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشیار اقتصاد کشاورزی، دانشگاه سیستان و بلوچستان، زاهدان، ایران

2 دکتری اقتصاد کشاورزی، دانشگاه سیستان و بلوچستان، زاهدان، ایران

چکیده

زعفران یکی از اقلام مهم صادراتی ایران است که در سال‌های اخیر علی رغم افزایش سطح زیرکشت و تولید، میزان صادرات آن رشد چشمگیری نداشته است ایران به دلیل شرایط اقلیمی مناسب، عنوان بزرگترین تولید کننده و صادرکننده زعفران در دنیا است، اما نتوانسته از پتانسیل‌های خود بخوبی استفاده کند. در این راستا جهت شناسایی مشکلات موجود در تولید، در پژوهش حاضر واکاوی چالش‌های زنجیره عرضه زعفران در شهرستان قائن با استفاده از روش تحلیل خاکستری (GRA) انجام شده است. این مطالعه با روش پیمایشی و با استفاده از پرسشنامه و مصاحبه با 40 نفر از خبرگان و کارشناسان انجام شده است. نتایج نشان می‌دهد که محدودیت‌های زنجیره تأمین زعفران به ترتیب اولویت و رتبه‌بندی در منطقه عبارتند از چالش‌های گزینه توزیع‌کننده با وزن نهایی 68/0 در اولویت نسبت به سایر عوامل قرار دارد و عوامل تولید‌کننده، مشتری نهایی و تأمین‌کنندگان با وزن نهایی به ترتیب 63/0، 55/0 و 39/0 در اولویت‌های دوم تا چهارم قرار دارند. بنابراین پیشنهاد می‌گردد که سیاست‌های دولت در راستای برطرف نمودن مشکلات قیمت‌گذاری، نوآوری، بسته‌بندی، کیفیت مواد اولیه، بازاریابی و رقبا باشد.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله [English]

Analysis of Obstacles in the Supply Chain of Saffron in the Livelihood of Villagers in Qaynat County; Application of Gray Analysis Technique (GRA)

نویسندگان [English]

  • Ali Sardar Shahraki 1
  • Neda Ali Ahmadi 2
1 Associate Professor of Agricultural Economics, University of Sistan and Baluchestan, Zahedan, Iran
2 PhD in Agricultural Economics, University of Sistan and Baluchistan, Zahedan, Iran.
چکیده [English]

Introduction
The production of saffron in Iran has a long history and its cultivation has been customary in the central plateau of Iran for a long time. Iran is currently the largest producer and exporter of saffron in the world, but it does not play a role in determining global prices and its consumption market. Although the relative profitability of saffron production has increased the area under cultivation and its production in recent years, but the increase in production costs and the stability of the domestic and international price of Iranian saffron, which is under the control of domestic and foreign intermediaries, practically discourage domestic producers. This commodity has lost its profitable trade.
Agriculture is one of the most important and influential sectors in Iran's economy, which plays an important role and place in the political and economic independence of the country. One of the most important policies of the agricultural sector in order to develop it and rural development is to emphasize on strategic products suitable for the region and regional conditions. Because the cultivation of such products can not only provide a stable economy for farmers and villagers, but also create a special economic and political position for the country.
Due to the significant development of saffron cultivation in the past decades in South Khorasan province and the weakness in managing the production and supply of saffron in this province in order to achieve the goals and answer the questions mentioned below, Qaynat County, which is the hub of saffron production in South Khorasan province. It will be studied as the selected city of this province. Therefore, the purpose of the current study is to analyze the challenges of the saffron supply chain in the livelihood of the villagers of Qaynat city using gray analysis method (GRA).
 
Methodology
The gray system is described by gray numbers, gray equations and gray matrices. Meanwhile, gray numbers are like atoms and cells of this system. Gray number is able to define a number with uncertainty. For example, the ranking of criteria in a decision-making process is presented as linguistic variables that can be expressed with numerical intervals, which will include uncertain information. One of the important advantages of the gray system theory is that it can produce good results for relatively small amounts of data with many variables, which are obtained by increasing the regularity between the data with an appropriate method and operation. Explaining the steps of using gray systems theory:
First step: Determining the weight of the effective components
The second step: including the use of linguistic variables (such as very little, little, medium and very much) to specify the amount of components.
Step 3: Create a gray decision matrix
The fourth step: determining the normalization of the gray decision matrix
Fifth step: creating the normalized weighted decision matrix
The sixth step: choosing the best option
The seventh step: calculating the degree of gray possibility
Eighth step: Ranking different options.
 
Findings
In this section, the approach of gray relational analysis has been used to determine the livelihood level of the households of the studied villagers in Qaynat city. After the relevant validity and reliability, a questionnaire was prepared and given to 40 agricultural Jihad experts in South Khorasan province and Qayinat city, and four options of final customer, producer, distributor and supplier were given according to 40 criteria. It has been scored and the final scores of the questionnaires have been presented. The final weight of the criteria of the quality of raw materials and agricultural inputs, wrong forecast, seasonality and the shortness of the agricultural product's life period and the change in the price of the product is superior to other criteria.
 
Results and discussion
Based on the results of gray analysis to investigate the obstacles of the saffron supply chain in Qayinat city, among the ranking of the criteria according to the challenges of the final customer, supplier, distributor and producer, the rank of the gray relationship is observed. It can be, the challenge of suppliers in the criteria of return of materials, the quality of raw materials, environmental problems and environmental factors (disease, environmental problems, etc.), the challenge of the producer in the quality criteria of raw materials and Product price change, the distributor's challenge in not being able to fulfill the demands (due to wrong forecasting, seasonality and short product life period) and the product price change and finally the final customer's challenge in the product inventory compared to other indicators. are superior. As can be seen, the distributor challenge option with a final weight of 0.68 is in priority over other factors, and the producer challenge factors, the final customer challenge, and the supplier challenge with a final weight of 0.63 respectively. 0.55 and 0.39 are in the second to fourth priorities.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Saffron Production
  • Rural Livelihood
  • Supply Chain
  • Gray Method (GRA)
  • Qaynat County
اسدزاده­منجیلی، سحر، حاج­علی­اکبری، فیروزه، محمدی، نبی­اله. (1401). مدیریت هوشمند زنجیره تأمین محصولات کشاورزی مبتنی بر عوامل توانمندساز فعالان این حوزه و پیامدهای آن، توانمندسازی سرمایه انسانی، 5 (4)، 362- 341. https://journals.iau.ir/article_696950.html.
اصغری­لفمجانی، صادق، ایزدی، علی. (1396). واکاوی نقش محصولات استراتژیک در معیشت پایدار روستایی (مطالعه موردی: تولید زعفران در دهستان رشتخوار). روستا و توسعه پایدار فضا، 5(3): 293- 273. https://doi.org/10.22048/jsat.2017.46917.1135.
انجیلی، لعیا و علیرضا کرباسی، (1397). کاربرد مدلسازی معادلات ساختاری در تعیین اثر تحقیق و توسعه در زنجیره ارزش زعفران. پنجمین همایش ملی زعفران، تربت حیدریه، دانشگاه تربت حیدریه. https://civilica.com/doc/830599.
ایزدی، علی، طیب­نیا، سیدهادی، کریم­زاده، حسین، عینالی، جمشید. (1402). بررسی آثار و پیامدهای سکونتگاه های خلاق در توسعه مناطق روستایی (مطالعه موردی: روستاهای شهرستان رشتخوار). روستا و توسعه پایدار فضا،  4 (4): 112- 90. 10.22077/vssd.2023.6177.1175.
آسیابانی، ناصر، رفیعی، حامد، امینی زاده، میلاد، مهرپرور حسینی، الهام. (1399). تعیین ساختار بازارهای هدف زعفران و تحلیل اثرگذاری آن در ایران. پژوهش علمی زراعت و فناوری زعفران, 8(3), 421-426. https://doi.org/10.22048/jsat.2020.217710.1379
آقایی، مجید، رضاقلی­زاده، مهدیه. (1390). بررسی مزیت نسبی ایران در تولید زعفران. اقتصاد و توسعه کشاورزی (علوم و صنایع کشاورزی)، 25(1)، 132- 121. 10.22067/jead2.v1390i1.8897.
پایدار, ابوذر، ایزدی، علی. (1400). تحلیل و بررسی عوامل مؤثر بر توانمندی روان‌شناختی زعفران کاران روستایی با توجه به راهبردهای مدیریت ریسک محور تولید (مطالعه موردی: دهستان رشتخوار). جغرافیا و مخاطرات محیطی، 10(1)، 183-207. 10.22067/geoeh.2021.69085.1025.
پیرملک، فاطمه، کرباسی، علیرضا، قربانی، محمد، رستگاری­پور، فاطمه. (1397). بررسی راهبردهای قیمت گذاری زعفران با رویکرد تحلیل عوامل استراتژیک، زراعت و فناوری زعفران، 6 (3)، 22- 38 . https://doi.org/10.22048/jsat.2017.92171.1245.
توحیدی، امیرحسین، قربانی، محمد، کرباسی، علیرضا، اصغرپورماسوله، احمدرضا، حسنی مهمویی، بهروز. (1399). رتبه بندی عوامل مؤثر بر کسب مزیت رقابتی در بازارهای داخلی و بین المللی زعفران ایران. زراعت و فناوری زعفران, 8(3 ), 461-477. https://doi.org/10.22048/jsat.2020.211678.1373.
زورار، پرمه،  حسینی، میرعبداله، نبی زاده، احمد، محبی، حمیدرضا. (1388). ظرفیت‌های صادراتی و بازارهای هدف زعفران ایران. پژوهشنامه بازرگانی، 13 (51)، 59 -95 . 20.1001.1.17350794.1388.13.51.3.9.
عالی­زاده، عبدالرضا، دباغی، آزاده، ملک، امیرمهدی. (1387). ارائه مدلی برای ارزیابی چشم­انداز سازمان­ها با استفاده از روش خاکستری پیاده­سازی­ شده در سازمان صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران، سومین کنفرانس بین المللی مدیریت استراتژیک، 11-1. https://civilica.com/doc/67115/.
عنابستانی، علی­اکبر، جوانشیری، مهدی، یزدانی، خدیجه. (1399). تحلیل پیامدهای تغییر کاربری اراضی کشاورزی در سکونتگاه های روستایی با تأکید برکشت زعفران (نمونه ی موردی: دهستان میانجام شهرستان تربت جام). زراعت و فناوری زعفران, 8(3), 437-459. https://doi.org/10.22048/jsat.2020.209074.1364.
عنابستانی، علی­اکبر، ذوالفقاری، مرتضی، توکلی­نیا، جمیله. (1402). تحلیل فضایی شاخص‌های روستای هوشمند در سکونتگاه‌های روستایی پیراشهری (مورد مطالعه : روستاهای پیرامون کلان‌شهر تهران). روستا و توسعه پایدار فضا، پذیرش آنلاین، 10.22077/vssd.2023.6482.1197.
فال­سلیمان، محمود، صادقی، حجت اله، و غلامی، زینب. (1392). بررسی اثرات اقتصادی- اجتماعی محصولات استراتژیک بر توسعه مناطق روستایی (مطالعه موردی: کشت پسته در بخش ششطر از شهرستان خلیل آباد). مطالعات جغرافیایی مناطق خشک، 3(12): 63- 41. https://jargs.hsu.ac.ir/article_161331.html.
قاسمی، مریم، معصومی، مهدی، جهانتیغ، حسنعلی. (1402). شناسایی مولفه‌های پیش‌برنده بازاریابی تنباکو از دیدگاه تنباکوکاران (مطالعه موردی: دهستان بقمچ شهرستان چناران). روستا و توسعه پایدار فضا، 4(1)، 62-39. https://doi.org/10.22077/vssd.2022.4919.1057
قدوسی، محمّد، محتشمی، تکتم، متولی­حبیبی، مهناز، شدتی، شکیبا. (1394). شناسایی و اولویت بندی عناصر آمیخته بازاریابی مؤثر در صادرات زعفران از دیدگاه کارشناسان. علمی پژوهشی زراعت و فناوری زعفران، 3(4)، 285-296. https://doi.org/10.22048/jsat.2015.11946.
کرباسی، علیرضا، صحابی، حسین، محمدزاده، سیدحسین، (۱۳۹۷). چالش‌های زنجیره ارزش زعفران ایران در بازارهای جهانی، پنجمین همایش ملی زعفران، تربت حیدریه، دانشگاه تربت حیدریه. https://civilica.com/doc/830595..
کلانتری، خلیل، اسدی، علی، میرجلالی­فیلابی، محبوبه، لوایی­آدریانی، رسول. (1400). تحلیل چالش­های تولید زعفران از دیدگاه زعفران­کاران شهرستان مشهد، پژوهش­های زعفران، 9 (1)، 177- 193. https://doi.org/10.22077/jsr.2020.3087.1120.
گزارش زعفران. 1402. وزارت جهاد کشاورزی طرح ملی گیاهان دارویی، دفتر طرح ملی گیاهان دارویی.
محتشمی، تکتم، کرباسی، علیرضا، زندی دره غریبی، بهاره. (1395). تحلیل اقتصادی تولید و مقایسه کارایی فنی مزارع کوچک و بزرگ زعفران در استان خراسان رضوی، زراعت و فناوری زعفران، 4 (2)، 132- 119. https://doi.org/10.22048/jsat.2016.17362.
محمدزاده، سید حسین، کرباسی، علیرضا، محمدی، حسین. (1399). تحلیل رقابت پذیری بنگاه های صادرکننده زعفران ایران در بازارهای جهانی. پژوهش علمی زراعت و فناوری زعفران, 8(2), 261-276. https://doi.org/10.22048/jsat.2019.174203.1337.
مرتضائی­مقدم، فائزه. (1394). بررسی عوامل موثر بر بقای صادرات محصولات کشاورزی ایران (خرما، پسته، زعفران، انگور و فرآورده‌های آن). پایان‌نامه . دانشگاه تربت حیدریه - دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی. کارشناسی ارشد. استاد راهنما: تکتم محتشمی. علیرضا کرباسی، استاد مشاور: فاطمه رستگاری پور.
مقامی­مقیم، غلامرضا، حسینی­صدیق، سید محمود، اسدی، رضا، خانی تملیه، سکینه. (1398). پهنه بندی آگروکلیمای کشت زعفران در استان خراسان شمالی: رهیافتی برای تغییر الگوی کشت. جغرافیا و توسعه, 17(56 ), 119-138. 10.22111/gdij.2019.4899.
میرعمادی، سیدابوالقاسم، چیذری، امیرحسین، یزدانی، سعید، رفیعی، حامد، محتشمی، تکتم. (1400). بررسی کارایی قرارداد آتی زعفران نگین در بورس کالای ایران. تحقیقات اقتصاد و توسعه کشاورزی ایران, 52(4), 851-862. 10.22059/ijaedr.2021.317027.669001.
نادری، مریم، شایان، حمید، قاسمی، مریم، سجاسی­قیداری، حمداله. (1402). تبیین تأثیر قابلیت های کشاورزی‌ بر پیوندهای روستا - شهری شهرستان خرم آباد. روستا و توسعه پایدار فضا، 4 (4): 183- 153. https://doi.org/10.22077/vssd.2023.6383.1187
نگینی­فرد، محمد. (1390). بررسی نقش اقتصادی محصولات استراتژیک و اثر آن در توسعه روستایی، پایان­نامه کارشناسی ارشد رشته جغرافیا و برنامه­ریزی روستایی، دانشگاه پیام نور واحد بیرجند.
واعظی فر، سلمان، کرباسی، علیرضا. (1397). تحلیل روند صادرات و بسته بندی در ارزآوری زعفران، پنجمین همایش ملی زعفران، تربت حیدریه، دانشگاه تربت حیدریه.  https://civilica.com/doc/830592/.
هندی­زاده، هنگامه، کرباسی، علیرضا، محتشمی، تکتم، محمدزاده، سیدحسین، (1397). مدل‌سازی الگوی پانل‌فضایی در تحلیل شبکه تجارت خارجی زعفران. تحقیقات مدل‌سازی اقتصادی، ۹ (۳۳) :۱۱۷-۱۴۹. 10.29252/jemr.9.33.117
References
Aghaei, M., & Rezagholizadeh, M., 2011. Iran's comparative advantage in production of saffron. Journal of economics and agriculture development. 25(1), 121- 132. [In Persian with English Summary].
Alizadeh, A. R., Dabaghi, A and Malek A. M. 2008. A model for evaluating the prospects of organizations by using gray method implemented in the Islamic Republic of Iran broadcasting (IRIB), Tehran: Third International Conference on Strategic Management. [In Persian]
Anabestani, A., Javanshiri, M., & Yazdani, Kh. (2019). Analysis of the consequences of agricultural land use change in rural settlements with an emphasis on saffron cultivation (case example: Mianjam village, Torbat Jam county). Saffron Agriculture and Technology, 8(3), 437-459. [In Persian]
Asadzadeh Manjili, S., Haj-Ali-Akbari, F & Mohammadi, N. E. (2021). Intelligent management of the supply chain of agricultural products based on the enabling factors of activists in this field and its consequences, Human Capital Empowerment Journal, Volume 5, Number 4, Series 19, pp. 341-362. https://journals.iau.ir/article_696950.html [In Persian]
Asghari Lafemjani, S., Masoumi Jashani, M., & Hosseini, N. (2015). The Role of Producing Strategic Products in the Livelihoods of Rural Households (Case Study: Bajestan Province), Saffron Research Journal, 3 (1): 64-80. [In Persian]
Asghari Lafemjani, S., Pour Jafarabadi, M., & Pour Ebrahimi. (2016). The Role of Producing Strategic Products in the Livelihoods of Rural Households (Case Study: Pistachio Cultivation in Sirjan County), Geographical Survey Quarterly, 31 (2): 62-50. [In Persian]
Asiyabani, N., Rafiei, H., Aminizadeh, M., & Mehrparvor Hosseini, E. (2019). Determining the target market structure of saffron and analyzing its impact in Iran. Scientific Research of Saffron Agriculture and Technology, 8(3), 421-426. https://doi.org/10.22048/jsat.2020.217710.1379. [In Persian]
Bagli, S., Terres JM., Gallego, J., Annoni, A. & Dallemand, J.F. (2003). Agro-Pedo- Climatological Zoning of Italy, europpen commission directorate general joint research centre ispra.
Carney, D. 1998. Implementing the sustainable rural livelihoods approach. Department for international development (DfID), London, 3-23. https://www.isealalliance.org/defining-credible-practice/.
Deng, J.L.1989. The introduction of grey system. The Journal of Grey System. 1(1), 1–24. https://www.emerald.com/insight/content/doi/10.1108/20439371211260081/full/html?skipTracking=true.
Dong, G., Yamaguchi, D., Nagai, M. 2006. A grey-based decision making approach to the supplier selection problem. Mathematical and Computer Modeling. 46: 573-581. https://doi.org/10.1016/j.mcm.2006.11.021.
Engili, L., & Karbasi, A. (2017). The application of structural equation modeling in determining the effect of research and development in the saffron value chain, the fifth national saffron conference, Torbet Heydarieh, Torbet Heydarieh University. https://civilica.com/doc/830599. [In Persian]
Fal Soleiman, M., Sadeghi, H. A., & Gholami, Z. (2013). Investigating the Socioeconomic Effects of Strategic Products on the Development of Rural Areas (Case Study: Pistachio Cultivation in the Shishtar District of Khalil Abad), Geographical Studies in Arid Regions, 3 (12): 63- 41. [In Persian]
Handizadeh, H., Karbasi, A., Mohtashmi, T., & Mohammadzadeh, S. H. (2018). Spatial Panel Pattern Modeling in Saffron Foreign Trade Network Analysis. Economic Modeling Research Quarterly.; 9 (33):117-149. 10.29252/jemr.9.33.117 [In Persian]
Henson, S., Jaffee, S., 2006. A strategic perspective on the impact of food safety standards on developing countries, International Association of Agricultural Economists, PP: 1- 27. DOI: 10.22004/ag.econ.25456.
Kalantari, Kh., Asadi, A., Mirjalali-Filabi, M and Lowai-Adriani, R. (2020). Analysis of the challenges of saffron production from the point of view of saffron-growers of Mashhad city, Saffron Research Journal, volume 9, number 1, page 177-193. [In Persian]
Karbasi, A., Sahabi, H., & Mohammadzadeh, S. H. (2017), Challenges of Iran's saffron value chain in global markets, 5th National Saffron Conference, Torbat Heydarieh, Torbat Heydarieh University. https://civilica.com/doc/830595. [In Persian]
Li, G. D., Yamaguchi, D & Nagai M. (2007). A grey-based decision-making approach to the supplier selection problem. Mathematical and Computer Modelling; 46(3-4): 573-81. https://doi.org/10.1016/j.mcm.2006.11.021
Maggi Moghim, G., and Hosseini Sediq, S., and Asadi, R., and Khani Temlia, S. (2018). Agroclimatic zoning of saffron cultivation in North Khorasan province: an approach to change the cultivation pattern. Geography and Development, 17(56), 119-138. 10.22111/gdij.2019.4899. [In Persian]
Mir Emadi, S., Chizari, A. H., Yazdani, S., Rafiei, H., and Mohtashmi, T. (2020). Examining the effectiveness of Negin saffron futures contract in Iran Commodity Exchange. Economic Research and Agricultural Development of Iran, 52(4), 851-862. 10.22059/ijaedr.2021.317027.669001. [In Persian]
Mohammadzadeh, S. H, Karbasi, A., Mohammadi, H. (2019). Analyzing the competitiveness of Iranian saffron exporting companies in global markets. Scientific Research of Saffron Agriculture and Technology, 8(2), 261-276. [In Persian]
Mohteshmi, T., Karbasi, A & Zandi Dareh Gharibi, B. (2015). economic analysis of production and comparison of technical efficiency of small and large saffron farms in Razavi Khorasan Province, Saffron Agriculture and Technology Quarterly, 4 (2): 119- 132. https://doi.org/10.22048/jsat.2016.17362. [In Persian]
Mortezai Moghadam, F. (2014). Investigating factors affecting the survival of Iran's agricultural products (dates, pistachios, saffron, grapes and their products). Thesis. Torbat Heydarieh University - Faculty of Agriculture and Natural Resources. Masters. Supervisor: Tektem Mohteshmi. Alireza Karbasi, consultant professor: Fateme Rostagaripour. [In Persian]
Negini Fard, M. (2011). Investigating the Economic Role of Strategic Products and its Impact on Rural Development, Master's Degree in Geography and Rural Planning, Payam Noor University of Birjand. [In Persian]
Padayar, A., & Yazidi, A. (2020). Analysis and investigation of factors affecting the psychological ability of rural saffron farmers with regard to production risk management strategies (Case study: Rashtkhar district). Geography and Environmental Hazards, 10(1), 183-207. 10.22067/geoeh.2021.69085.1025. [In Persian]
Panich, L. 2001. Manifesto after 150 years, Mortazavi's translation, H. Awareness, First Printing.
Parmeh Zorar, Hosseini Mir Abdallah, Nabizadeh Ahmad, Mohebi Hamidreza, 2018, export capacities and target markets of Iranian saffron. Business Journal, 13 (51): 59-95. 20.1001.1.17350794.1388.13.51.3.9. [In Persian]
Pirmolek, F., Karbasi., A., Ghorbani., M & Rostagaripour, M. 2014, development of a strategic planning model and improvement of saffron packaging with the approach of analyzing strategic factors, the fourth national saffron conference, South Khorasan - Qain, Bozormehr Qayinat University. https://civilica.com/doc/691314/.[In Persian]
Qudousi, M., Mohteshmi, T., Matauli Habibi, M., Shatadi, Sh. (2014). Identifying and prioritizing effective marketing mix elements in saffron export from experts' point of view. Scientific Research of Saffron Agriculture and Technology, 3(4), 285-296. https://doi.org/10.22048/jsat.2015.11946. [In Persian]
Rahimnia, F., Moghadasian, M and Mashreghi E. 2011. Application of grey theory approach to evaluation of organizational vision. Grey Systems: Theory and Application; 1(1): 33-46. https://www.emerald.com/insight/content/doi/10.1108/20439371111106713/full/html.
Saffron Report. 2017. Ministry of Agricultural Jihad National Plantation of Medicinal Plants, Office of Plants of Medicinal Plants. [In Persian]
Shen, F. 2009. Tourism and sustainable livelihoods approach: application within the Chinese context. Ph.D. Thesis, Lincoln University.
Site of the Organization of Jihad Agriculture of South Khorasan, 2022. [In Persian]
Touhidi, A., and Ghorbani, M., and Karbasi, A., & Asgharpour Masuleh, A., and Hosni Mahmoui, B. (2019). Ranking of the effective factors on gaining a competitive advantage in the domestic and international markets of Iranian saffron. Saffron Agriculture and Technology, 8(3), 461-477. https://doi.org/10.22048/jsat.2020.211678.1373. [In Persian]
Vaezifar, S & Karbasi, A. 2018, analysis of export and packaging trends in saffron currency exchange, 5th national saffron conference, Torbet Heydarieh, Torbet Heydarieh University. [In Persian]