Today, based on accurate scientific methods in agriculture, it is possible to achieve principled and comprehensive opportunities by recognizing the challenges of each region. Considering that saffron is considered as the most valuable agricultural and medicinal product in the world, by recognizing the challenges and opportunities ahead in its production, it is possible to provide quite favorable conditions in the life of rural households living in favorable areas for the production of this product. Accordingly, the purpose of this study is to investigate the challenges and opportunities ahead for saffron production in rural households in Rasht. This research has been done by descriptive-analytical method. For this purpose, in addition to documentary studies and initial field visits, a wide range of economic, social, environmental and physical indicators were determined in accordance with the conditions of the studied villages. Data collection in sample villages and households was done based on selected indicators and through a questionnaire. Field studies have been conducted at both village and household levels. In this regard, the status of challenges and opportunities in the production of saffron in 355 households living in 26 villages of this district were examined. Spatial and statistical analyzes and ArcGIS and SPSS software were used to analyze the data. The research findings confirm that opportunities and challenges are individually and sequentially categorized into four dimensions (environmental, economic, social, physical-spatial), which shows that in the discussion of the challenge The environmental dimension with (29.21) percent of the special amount is considered as the most important challenge and in the discussion of opportunities, the economic dimension with (49.58) percent of the special amount is considered as the most important opportunity in Rashtkhar rural district. Becomes.
ابراهیمی، احمد، (1388)، نقش کشت محصول زعفران در اقتصاد روستایی(نمونه موردی: دهستان زاوه از شهرستان زاوه)، پایان نامه کارشناسی ارشد، دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه فردوسی مشهد.
اسماعیل پور، علی منظم و پرویز کردوانی، (1389)، نقش محصولات کشاورزی با تاکید بر زعفران در توسعه روستایی شهرستان کاشمر(دهستان بالا ولایت)، فصلنامه جغرافیایی سرزمین، علمی – پژوهشی، سال هفتم، شماره26،صص51-31.
اسماعیلی، رضا، گندمکار، امیر و حسنعلی غیور، (1390)، پهنه بندی میزان تغییرات اقلیمی از دیدگاه کشاورزی در دوره اقلیمی آینده(مطالعه موردی: استان خراسان رضوی)، مجله جغرافیا و برنامهریزی محیطی، سال،22، شماره41، صص52-35.
اعظم زاده شورکی، مهدی، گردی، رحیم، محمود، صادق، خلیلیان و سید ابوالقاسم مرتضوی، (1390)، بررسی صادرات پسته ایران، نشریه تحقیقات اقتصاد کشاورزی، دوره 3، شماره3، صص116-101.
بهدانی، محمدعلی، کوچکی، علیرضا، نصیری محلاتی، مهدی و پرویز رضوانی مقدم، (1384)، ارزیابی روابط کمی بین عملکرد و مصرف عناصرغذایی در زعفران: مطالعه در مزارع کشاورزانOn-farm، مجله پژوهشهای زراعی ایران، جلد3، شماره1، صص14-1
توسن، معین، علیزاده، امین، انصاری، حسین و پرویزرضوانی مقدم، 1394، ارزیابی عملکرد و شناسایی مناطق مستعد کشت زعفران در استان خراسان رضوی براساس شاخص دمایی، نشریه زراعت و فناوری زعفران، جلد3، شماره1، صص12-1.
حمزهئی، مجید و خدیجه بوزرجمهری ، (1393)، واکاوی آثار و عوامل موثر بر گسترش الگوی کشت زعفران در شهرستان نیشابور(مطالعه موردی: دهستان اسحق آباد)، نشریه زراعت و فناوری زعفران، جلد2، شماره4، صص288-277.
خالدی، کوهسار و اندیشه حقیقتنژاد شیرازی ، (1391)، رشد اقتصادی بخش کشاورزی و فقر روستایی در ایران، فصلنامه علمی – پژوهشی رفاه اجتماعی، سال دوازدهم، شماره46، صص81-58.
خلیلی، نیلوفر و منصور زیبایی ، (1386)، اثرتحقیقات فناوریهای نوین بذر بر فقر روستایی(مطالعه موردی: شهرستان مرودشت)، ششمین کنفرانس اقتصاد کشاورزی ایران، صص17-1.
رضوی، حسن،(1377)، فقر و روستا، چاپ دوم، تهران: انتشارات وزارت جهاد سازندگی، مرکز تحقیقات وبررسی مسائل روستایی
رکن الدین افتخاری، عبدالرضا، پورطاهری، مهدی، فرجزاده، منوچهر و ساربان وکیل حیدری ، (1388)، نقش توانمند سازی در توسعه کشاورزی، مجله پژوهشهای جغرافیای انسانی، شماره69، تهران، صص103-87.
رنجبر، امیر، امامی، حجت، کریمی کاررویه، علیرضا و رضا خراسانی، (1394)، تعیین مهمترین ویژگیهای خاکی موثربرعملکرد زعفران در منطقه قاینات، نشریه آب و خاک(علوم و صنایع کشاورزی)، جلد29، شماره3،صص982-673.
سازمان جهاد کشاورزی شهرستان رشتخوار، (1392)، گزارشی از وضعیت کشت زعفران در شهرستان رشتخوار
سازمان جهاد کشاورزی استان خراسان رضوی، (1390) ، گزارش تحقیقاتی زراعی برای زعفران.
صبوربیلندی، محمد و علیرضا ودیعی ، (1386)، بررسی اقتصادی زعفران و تاثیر آن بر درآمد کشاورزان، ششمین کنفرانس اقتصاد کشاورزی ایران، دانشگاه فردوی مشهد، صص11-1.
عزیزی، جعفر و سعید یزدانی، (1384)، بررسی صادرات پسته ایران: چالشها و رهیافتها، مجله تحقیقات اقتصادی، شماره74، صص247-217.
علوی زاده، سیدامیرمحمد، اسماعیلپور، علی منظم و محمود حسینزاده کرمانی، (1392)، امکان سنجی نواحی مستعد کشت زعفران در دشت کاشمر با استفاده از GIS، نشریه زراعت و فناوری زعفران، جلد1، شماره1، صص95-71.
فال سلیمان، محمود، حجی پور، محمد و پریسا آقاجان پور ، (1391)، تحول در اقتصاد روستایی با تاکید بر بخش کشاورزی: چالشها و فرصتها(مطالعه موردی روستاهای شهرستان نهبندان در استان خراسان جنوبی)، همایش ملی توسعه روستایی، صص7-1.
قبادی، فاطمه، قربانی جاوید، مجید و علی سروشزاده، (1393)، تاثیرتاریخ کاشت و اندازه بنه بر عملکرد گل و صفات فیزیولوژیک زعفران در شرایط آب و هوایی دشت ورامین، نشریه زراعت و فناوری زعفران، جلد 2، شماره4، صص276-265.
کامیابی، سعید، حبیبی نوخندان، مجید و احمدرضا روحی، (1393)، ارزیابی تاثیر عوامل اقلیمی موثر بر کشت زعفران با استفاده از فرایند تحلیل سلسله مراتبی (AHP) )مورد مطالعه: دهستانهای شهرستان رشتخوار(، نشریه زراعت و فناوری زعفران، جلد 2، شماره1، صص. 90- 75.
کرمی، حمیدرضا، (1394)، بررسی اثرات کشت زعفران بر درآمد و اشتغال بهرهبرداران در استان لرستان، فصلنامه روستا و توسعه، سال18، شماره1، صص43-21.
کوچکی، علیرضا، (1392)، پژوهشهای زراعی زعفران در ایران: روند گذشته و نگاهی به آینده، نشریه زراعت و فناوری زعفران، جلد1، شماره1،صص21-3.
کوزهگران، سعیده، موسوی بایگی، محمد، ثنایی نژاد، حسین و محمدعلی بهدانی، (1392)، بررسی و شناخت مناطق مستعد کشت زعفران به لحاظ میزان بارندگی و رطوبت نسبی در خراسان جنوبی با استفاده از GIS، نشریه پژوهشهای زعفران، شماره2، صص96-85.
مطیعی لنگرودی، سید حسن، قدیری معصوم، مجتبی، رضوانی، محمد رضا، نظری، عبدالحمید و بهمن صحنه،(1390)، تاثیر بازگشت مهاجران به روستا در بهبود معیشت ساکنان( مطالعه موردی: شهرستان آققلا)، پژوهشهای جغرافیای انسانی، شماره78، صص83-67
مکانیکی، جواد، صادقی، حجتالله و معصومه فدایی، (1394)، توان سنجی محیطی، الگویی مناسب در راستای شناخت توانمندیهای منطقهای با تاکید برکشاورزی(مورد مطالعه: کشت زعفران در شهرستانهای قاینات و زیرکوه)، فصلنامه برنامهریزی منطقهای، سال پنجم، شماره19، صص56-43.
منصوری، مریم، (1388)، نقش و جایگاه کشاورزی در توسعه روستایی: دهستان سلطانعلی شهرستان گنبد کاوس، پایاننامه کارشناسی ارشد، دانشگاه تهران، صص49.
نوری زمان آبادی، سید هدایت الله و عباس امینی فسخودی ، (1386)، سهم توسعه کشاورزی در توسعه روستایی(مطالعه موردی: مناطق روستایی استان اصفهان)، مجله علوم کشاورزی، دوره2-38، صص275-263.
یاسوری، مجید، (1386)، مقدمهای بر اقتصاد روستایی با تاکید بر بخش کشاورزی، انتشارات به نشر: مشهد، ص40.
Bidyut Kumar, G. (2011). Determinants of the changes in cropping pattern in India: 1970-2007. The Journal of the Bangladesh Institute of Development Studies 34 (2): 109-12.
Haverkort, A.W., Engel, p., (2006), Knowledge Systems and Agricultural Development, Manual for Workshop (3), the International Course in Rural Extension, Wegeningen: Internatioal Agriculturaal Center, pp.1-4.
IFAD, (2008). The role of high-value crops in rural poverty reduction in the Near East and North Africa. Near East and North Africa Division, Program Management Department. 26p.
Irish LEADER Network, (2000), Strategic Plan, Journal of Rural Studies, 14 (1), pp. 10-14.
Rivera, W.M., (2006), Developing Agricultural Extension System Nationwide, Journal of
extension system, p. 29-30.
Srdjevici, B, (2004): An Object Multi-Criteria Evaluation of Water Management Scenarios, Water Resources Management Journal, No.18, pp. 35-54
Sharma,V.P., and Dinesh, J. (2011). High-Value agriculture in India: Past trends and future prospects. Indian Institute of Management 380-385
Asghari Lafmajani, S. and Izadi, A. (2021). Analysis of opportunities and challenges facing saffron production in
Rashtkhar rural villages. Village and Space Sustainable Development, 2(2), 33-54. doi: 10.22077/vssd.2021.4496.1032
MLA
Asghari Lafmajani, S. , and Izadi, A. . "Analysis of opportunities and challenges facing saffron production in
Rashtkhar rural villages", Village and Space Sustainable Development, 2, 2, 2021, 33-54. doi: 10.22077/vssd.2021.4496.1032
HARVARD
Asghari Lafmajani, S., Izadi, A. (2021). 'Analysis of opportunities and challenges facing saffron production in
Rashtkhar rural villages', Village and Space Sustainable Development, 2(2), pp. 33-54. doi: 10.22077/vssd.2021.4496.1032
CHICAGO
S. Asghari Lafmajani and A. Izadi, "Analysis of opportunities and challenges facing saffron production in
Rashtkhar rural villages," Village and Space Sustainable Development, 2 2 (2021): 33-54, doi: 10.22077/vssd.2021.4496.1032
VANCOUVER
Asghari Lafmajani, S., Izadi, A. Analysis of opportunities and challenges facing saffron production in
Rashtkhar rural villages. Village and Space Sustainable Development, 2021; 2(2): 33-54. doi: 10.22077/vssd.2021.4496.1032