شناسایی عوامل اثرگذار بر توسعه کارآفرینی با بازیافت پسماندهای محصول برنج (مورد مطالعه: استان گیلان)

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشجوی دکتری جغرافیا و برنامه‌ریزی روستایی، دانشکده جغرافیا، دانشگاه تهران، تهران، ایران

2 استاد جغرافیا و برنامه‌ریزی روستایی، دانشکده جغرافیا، دانشگاه تهران، تهران، ایران

3 استادیار جغرافیا و برنامه‌ریزی روستایی، دانشکده جغرافیا، دانشگاه تهران، تهران، ایران

چکیده

استان گیلان 238 هزار هکتار اراضی شالیزاری دارد که به طور میانگین از هر هکتار، 29/1 تن کلش در مرحله برداشت و 2/1 تن فل و سبوس در مرحله تبدیل به عنوان پسماند باقی می­ماند. بخشی از این پسماندها با قیمت پایین به استان­ های دیگر ارسال می ­گردد؛ بخشی دیگر بدون فرآوری برای خوراک دام استفاده می­شود و بقیه در طبیعت رها شده و باعث آلودگی محیط زیست می­شود در حالی که می­تواند فرصت خوبی برای توسعه کارآفرینی و بهبود وضعیت مدیریت پسماند برنج باشد. بدین­سان، هدف از این مطالعه، شناسایی عوامل موثر بر توسعه کارآفرینی با بازیافت پسماند برنج بوده است. جامعه آماری تحقیق 191 هزار نفر بهره بردار برنج می باشند که با استفاده از جدول مورگان 400 نفر به عنوان نمونه تعیین شده است. روش تحقیق توصیفی و کمی است. برای تعیین رواﯾﯽ از نظر خبرگان و کارشناسان مرتبط و برای سنجش پایایی از آلفای کرونباخ (0.89=α) استفاده شد. ﺑﻪ ﻣﻨﻈﻮر ﺗﺤﻠﯿﻞ داده ﻫﺎ از ﺗﺤﻠﯿﻞ ﻣﺴﯿﺮ و ﺿﺮﯾﺐ ﻫﻤﺒﺴﺘﮕﯽ اﺳﺘﻔﺎده گردید. ﻧﺘﺎﯾﺞ ﻧﺸﺎن داد در بعد اقتصادی عامل تولید و ویژگی ­های محصول با ضریب بتا 1/0، در بعد اجتماعی عامل فرهنگی – اجتماعی با ضریب بتا 5/0، در بعد محیطی عامل حفاظت زیست محیطی با ضریب بتا 081/0 و در بعد نهادی عامل مدیریت پسماند با ضریب بتا 026/0 بیشترین قدرت متغیر وابسته پژوهش را در هر بعد تبیین نموده است. از این رو، بعد اجتماعی- فرهنگی با ضریب بتا 5/0 از بقیه عوامل تاثیرگذارتر است که با مواردی همچون ارتقاء سطح آموزش و ایجاد تشکل کارآفرینی پسماند می­ توان باعث افزایش درآمد، ایجاد اشتغال، حفظ محیط زیست شده و در ایجاد و تقویت کارآفرینی پسماند برنج در منطقه تاثیر گذاشت.

کلیدواژه‌ها


  • رضوانی، محمدرضا و نجارزاده، محمد (1387). بررسی و تحلیل زمینه های کارآفرینی روستاییان در فرایند توسعه نواحی روستایی، مطالعه موردی: دهستان برآن جنوبی (شهرستان اصفهان)، توسعه کارآفرینی، 1 (2): 182-161.
  • رکن الدین افتخاری، عبدالرضا و سجاسی قیداری، حمداله (1389). توسعه روستایی با تأکید بر کارآفرینی، تهران: انتشارات سمت.
  • زینتی فخرآباد، حسین؛ کلانتری، خلیل و نجفیان، زهرا (1393). بررسی و تبیین محدودیت ها و قابلیت های مدیریت پسماند در بخش کشاورزی استان گلستان. کنفرانس بین المللی توسعه پایدار، راهکارها و چالش ها با محوریت کشاورزی ، منابع طبیعی، محیط زیست و گردشگری.
  • سازمان جهاد کشاورزی استان گیلان، مدیریت باغبانی (1400).
  • صادقلو، طاهره؛ حیدری ساربان، وکیل و قلی زاده (1396). ارزیابی ظرفیت های توسعه ی کارآفرینی در نواحی روستایی، فصلنامه جغرافیا و توسعه، دوره 15، شماره 49، صص 58 –-37.
  • صفا، مهیار و قفقازی، لاله (1386). تولید کمپوست گامی در جهت توسعه سیستم مدیریت پسماندهای روستایی، مدیریت پسماند.
  • فراهانی، حسین؛ رسولی نیا، زکیه و اصدقی سراسکانرود، زهرا (1393). عوامل اثرگذار بر رشد کارآفرینی در نواحی روستایی: دهستان جابرانصار در شهرستان آبدانان، فصلنامه اقتصاد فضا و توسعه روستایی، سال سوم، شماره 3 ، صص16-1.
  • فضلی،‌ رویا؛ کامرانی، سعید و نظرنژاد، نورالدین (1390). برآورد حجم پسما ند های کشاورزی قابل استفاده در صنایع چوب و کاغذ (مطالعه موردی: استان گلستان)، فصلنامه انسان و محیط زیست، شماره
  • ملاشاهی، غلام عباس و ظریفیان، شاپور (1394). عوامل مؤثر بر موفقیت کسب و کارهای کوچک و متوسط زراعی و باغی شهرستان زابل. فصلنامه تحقیقات اقتصاد و توسعه کشاورزی ایران. دوره 46-2، شماره 4، صفحات 748-739.
  • موحدی، رضا و یعقوبی فرانی، احمد (1393). تحلیل عوامل مؤثر بر کارآفرینی زنان روستایی، فصلنامه مطالعات اجتماعی روانشناختی زنان. دوره 12، شماره 4، صفحات 42-7.
  • یاسوری، مجید، و وطنخواه کلورزی، ژیلا (1394). نقش گردشگری در توسعه کارآفرینی زنان روستایی (دهستان گوراب پس شهرستان فومن)، فصلنامه مطالعات جغرافیایی مناطق خشک، سال پنجم، شماره 20، 59-46.
  • Arasteh, M., Shahab, S., & Soheilipour, S. (2012). Assess the degree of Satisfaction of Mechanized Waste Collection System and Citizen Participation in Source Separation Programm (Case Study: Yousef Abad neighborhood).5th National Conference of Waste Management. Mashhad, Civilica.
  • Bakator, M., Dordevic, D., Cockalo, D., Nikolic, M., & Vorkapic, M. (2018). Lean startups with industry 0 technologies: Overcoming the challenges of youth
  • Beidaghy Dizaji, H., Zeng, T., Hartmann, I., Enke, D., Schliermann, T., Lenz, V., and Bidabadi, M.(2019). Generation of High Quality Biogenic Silica by Combustion of Rice Husk and Rice Straw Combined with Pre- and Post-Treatment Strategies, A Review, aplicatiob sience.
  • Benzazoua B.A., Ardjouman, D., & Abada, O. (2015). Establishing the factors affecting the growth of small and medium-sized enterprises in Algeria. American International Journal of Social Science, .4(2): 101-115.
  • Bernard, A.G. (2020). Utilization of waste straw and husks from rice production: A review. Journal of Bioresources and Bioproducts Volume 5, Issue 3, August 2020, Pages 143-162.
  • Bruton, G. D., Ahlstrom, D., & Obloj, K. (2008). Entrepreneurship in emerging economies:Where are we today and where should the research go in the future. Entrepreneurship Theory and Practice, 32(1), 1-14. doi: 1111/j.1540-6520.2007.00213.x.
  • Byous, E.W. et al. (2004). Better Crops with Plant Food, 88(3), 6. (Nutrient requirements of rice with alternative straw management).
  • Carlos, A.M., Moraes, I.J., Fernandes, D.C., Amanda, G., Kieling, F.A., Brehm, M.R., Rigon, J.A., Berwanger F.I., Schneider, A.H., and Eduardo, O. (2014). Review of the rice production cycle: Byproducts and the main applications focusing on rice husk combustion and ash recycling. Waste Management & Research, Vol. 32(11) 1034–
  • Cheng, W., & Adejumo, O.O. (2021). Entrepreneurship channels and sustainable development: directions for the Asian economy. Journal of Business Economics and Management, 22(3), 799-822. https://doi.org/3846/jbem.2021.14252
  • Christina, B., Neelufer, A., & Al Amri, S. (2014). Challenges and barriers encountered by the SMEs owners in Muscat. Journal of Small Business and .Entrepreneurship Research, 2(3): 1-13.
  • Crudu, R. (2019). The role of innovative entrepreneurship in the economic development of EU member countries. Journal of Entrepreneurship, Management and Innovation, 15(1), 35-60.
  • Dabson, Bernad. (2002). Supporting rural entrepreneurship. Retrieved September, www.nercrd. Psu. Edu/entrepreneur_What_ Works…/Singh Knights.pdf.
  • Daneshyar, H. (2012). Factors Affecting Public Participation in Waste Management (Dissertation), Azad University of Garmsar.
  • Della, V.P. Kuhn, I., Hotza, D. (2002) “Rice husk ash as an alternate source for active silica production,” Mater. Lett.,57,818.
  • Dobermann, A., & Fairhurst, T.H. (2002). Better Crops International, 16, 7. (Rice straw management).
  • Dwivedi, PR., Augur, MR., Agrawal, A. (2014). “A study on the effect of solid waste dumping on geo-evironment at bilaspur”, American International Journal of Research in Formal, Aplplied and Natural Sciences, vol/issue: 6(1), Pp. 86-90.
  • entrepreneurship in Serbia. Journal of Engineering Management and Competitiveness (JEMC), 8(2), 89-101. UDC: 96(497.11).
  • Environment and Development Economics”, 9: 663–693
  • Fatehnia, A. (2013). Evaluate the Status of Source Separation of Municipal Solid Waste and Provide Solutions to Increase Popular Participitation in 5th Region of Tehran [Dissertation],Tehran University of Medical Sciences.
  • Foletto, E.L., Castoldi, M.M., Oliveira, L.H., Hoffmann, R., and Jahn, S.L. (2009). Conversion of rice husk ash into zeolitic materials. Latin American applied research versión impresa ISSN 0327-0793. Lat. Am. appl. res. vol.39 1 Bahía Blanca ene. 2009.
  • Haidari, H. (2012). Agricultural Waste recycling: (case study: Shahniya Village), The First National Conference on Environmental Protection and Planning, Islamic Azad University of Hamedan Branch. (In Farsi).
  • Karimi, S. J., Biemans, H., Lans, T., Chizari, M., and Mulder, M., (2014). Effects of role models and gender on students’ entrepreneurial intentions. European Journal of Training and Development, 38(8): 694-727.
  • Lamrani, R., Abdelwahed, E.H., Chraibi, S., Qassimi, S., Hafidi, M., & Amrani, A. (2016). Serious Game to Enhance and Promote Youth Entrepreneurship. Europe and MENA Cooperation Advances in Information and Communication Technologies, 77–85. doi:1007/978-3-319-46568-5_8.
  • Nguyen, D.V., Cuong, C.V., and Nguyen, T.V. (2020). The Current Utilisation and Possible Treatments of Rice Straw as Ruminant Feed in Vietnam: A Review. Pakistan Journal of Nutrition, 19: 91-104.
  • Olajedi, TJ., & Oyetunji, OR. (2013).“Investigation into physical and fuel characteristics of briquettes produced from cassavas and yam peels”, Journal of Energy Technologies and Policy, vol/issue: 3(7), pp. 40-47.
  • Porter, M.E., and van der Linde, C. (1995). Toward a new conception of the environment–competitiveness relationship. J Econ Perspect. 9(4): 97–
  • Prasetyoko, D., Ramli, Z., Endud, S., Hamdan, H., & Sulikowski, B. (2006). “Conversion of rice husk ash to zeolite beta,” Waste Manag., 26,1173.
  • Ryoko, S., & Masafumi T. (2019). Study of the feasibility of a rice huskrecycling scheme in Japan to produce silicafertilizer for rice plants, Sustainable Environment Research.
  • Shen, Y., Zhao, P., & Shao, Q. (2014). “Porous silica and carbon derived materials from rice husk pyrolysis char,” Microporous Mesoporous Mater., 188,
  • Tembe, ET., Adetogun, AC., & Agbidye, FS. (2014). “Density of briquettes produced from bambara groundnut shells and it’s binary and tertiary combinations with rice husk and peanut shell”, Journal on Natural Sciences Research, vol/issue: 4(24), pp. 21-26.
  • Tentama, F., Asti Mulasari, S., Maulana, M., Anggraen, R. (2016). Recycling Waste of Rice Husk to Improve Entrepreneurship Motivation. International Journal of Public Health Science (IJPHS). Vol.5, No.1, Pp. 75 –
  • Tolba,G. M.K. et al.,(2015). “Effective and highly recyclable nanosilica produced from the rice husk for effective removal of organic dyes,” J. Ind. Eng. Chem.,29,